دلایل داغ شدن لپ تاپ چیست؟
تقریبا همه کسانی که از لپ تاپ استفاده میکنند، افزایش دمای بالا را حین کار تجربه کردهاند. این تجربه آزاردهنده علاوه بر ایجاد اختلال در تجربه شما حین کار، ممکن است باعث بروز آسیب در لپ تاپ شود.
لپ تاپها در حالت عادی مقداری گرما بهدلیل مصرف انرژی تولید میکنند اما باید توجه داشته باشید که داغ شدن لپ تاپ اصلا عادی نیست و نشان دهنده این است که شاید قطعهای در سیستم شما آسیب دیده و یا فرآیند تهویه هوا و خنک کنندگی بهدرستی اتفاق نمیافتد.
در این مقاله از محسن نصراللهی، قصد داریم این تجربه کلافه کننده را بیشتر برای شما توضیح دهیم و از علائمی که باید به آنها بیشتر توجه کنید بگوییم؛ در ادامه همراه با ما باشید و از راهکارهای گفته شده برای کاهش دمای لپ تاپتان استفاده کنید.
دلایل داغ شدن لپ تاپ
استفاده سنگین و طولانی مدت از رایانههای رومیزی باعث بالا رفتن دما در آنها میشود. داغ شدن لپ تاپ در طولانی مدت و با دمای زیاد میتواند آسیبهای جدی را به سیستم شما وارد کند.
اگر دمای لپ تاپ شماهم اخیرا خیلی سریع بالا میرود و شما دلیل آن را نمیدانید، در این قسمت از مقاله، به بررسی دلایلی که باعث داغ شدن لپ تاپ میشود، میپردازیم.
تهویه نامناسب
برخی از لپ تاپها، در قسمت زیر و کناری آنها دریچههایی برای ورود و خروج هوا تعبیه شده تا هوای گرم از داخل لپ تاپ خارج شود و هوای خنک وارد شود، حال اگر شما لپ تاپ خود را روی سطحی قرار دهید که راه ورودی و خروجی بسته شود، در واقع راه تهویه هوا را بستهاید پس هوا گرم محبوس میشود و باعث داغ شدن لپ تاپ شما میشود.
اگر لپ تاپ را روی فرش، زمین، پتو و حتی پاهایتان قرار میدهید و با آن کار میکنید، باید بدانید که همزمان با مکش هوای بیرون به داخل، پرز و گرد و غبار هم وارد این محفظهها میشود و در طولانی مدت ممکن است در کارکرد لپ تاپ شما اختلال ایجاد کند.
مشکلات نرم افزاری
اگر اخیرا با استفاده کردن از یک یا چند برنامه خاص دمای لپ تاپ شما بالا میرود، بهتر است بقیه مواردی که ممکن است باعث داغ شدن لپ تاپ شما شود را بررسی کنید؛ درصورتی که در بقیه قسمتهای سیستم مشکلی وجود نداشت، بهتر است برنامهای که فکر میکنید باعث بالا رفتن دما میشود را بررسی کنید.
برخی از نرم افزارها بهدلیل وجود باگ و مشکلات در آنها، باعث میشوند تا به CPU فشار وارد شود؛ درگیر کردن بیش از حد پردازنده و فشار روی آن یکی از دلایلی است که لپ تاپ شما داغ میشود. حذف آن و یا عیب یابی میتواند این مشکل را حل کند.
مشکلات سخت افزاری
استفاده از برنامههای سنگین روی لپ تاپهایی که سخت افزار قدرتمندی برای اجرای آنها ندارد، یکی از عوامل داغ شدن لپ تاپ است. اگر لپ تاپ شما از قطعات سخت افزاری قدیمی استفاده میکند، ممکن است حتی با اجرا کردن برنامههای نهچندان سنگین، روی قطعات فشار وارد شود و دمای سیستم شما را بالا ببرد.
اگر با اجرای نرم افزارهایی مانند پاور پوینت، متوجه افزایش دما و فشار روی سخت افزار میشوید، زمان آن رسیده تا قطعات قدیمی را با قطعات جدیدتر تعویض کنید. چنانچه برای ارتقا قطعات نیازمند اطلاعات بیشتر هستید، با شمارههای ما در انتهای صفحه تماس بگیرید.
دمای هوای بالا
دمای محیطی که در آن از لپ تاپ استفاده میکنید، روی داغ شدن یا نشدن سیستم تاثیر دارد. اگر در محیطی با تابش مستقیم نور خورشید و هوای گرم از سیستم خود استفاده میکنید باید بدانید که این عوامل به لپ تاپ شما آسیب وارد میکند و باعث داغ شدن لپ تاپ شما میشود.
استفاده از برنامههای سنگین
استفاده از برنامههایی سنگین مانند بازیها و انواع برنامههای گرافیکی از منابع سیستم به مقدار زیادی استفاده میکنند، همین باعث داغ شدن لپ تاپ میشود و ممکن است کارایی لپ تاپ شما را به کمترین حد خود برساند.
استفاده از لپ تاپ حین شارژ شدن
برخی از کاربران، در حین استفاده از برنامههای سنگین، شارژر را از لپ تاپ جدا نمیکنند و هنگام شارژ شدن، کارهای خود را انجام میدهند؛ باتری لپ تاپ هنگام شارژ شدن حرارت تولید میکند و کمی داغ میشود، حرارتی که هنگام شارژ شدن تولید میشود به بقیه قطعات در سیستم انتقال پیدا میکند و باعث داغ شدن بقیه قطعات و بدنه لپ تاپ میشود.
خنک کردن سیستم همزمان با شارژ شدن میتواند انرژی زیادی از لپ تاپ بگیرد و باعث ایجاد مشکل در کارایی شود؛ همچنین حرارت بالا در باتری روی عمر باتری موثر است و باعث زودتر خراب شدن آن میشود.
پیشنهاد میشود، از لپ تاپ و دیگر دستگاههای خود، هنگام شارژ شدن استفاده نکنید و تا شارژ کامل صبر کنید.
نحوه بررسی دمای لپ تاپ
اینکه بدانید دمای لپ تاپ شما حین استفاده چقدر است میتواند به شما کمک کند تا قبل از اینکه افزایش دما داشته باشید، آن را خنک کنید و از آسیب به سیستم جلوگیری کنید. ابزارها و نرم افزارهای زیادی برای دانستن دمای دقیق لپ تاپ وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
نرم افزار Core temp
اگر به دنبال نرم افزاری میگردید که دمای پردازنده سیستم را به شما نمایش دهد، بهتر است هرچه سریعتر نرم افزار core temp را روی لپ تاپتان نصب کنید. این نرم افزار کوچک و کم حجم میتواند به آسانی روی دمای CPU شما نظارت داشته باشد و از داغ شدن لپ تاپ جلوگیری کند.
نرم افزار Speccy
این نرم افزار جذاب، علاوهبر اینکه شما را از دمای پردازنده مطلع میکند، به شما قابلیت میدهد که بقیه قطعات سیستم خود را از لحاظ سلامت بررسی کنید.
بهطور مثال میتوانید مادربرد لپ تاپتان را تست کند و شما را از ایرادات احتمالی در این قطعه مطلع کند.
نرم افزار HWMonitor
چنانچه نیازمند نرم افزاری شدید تا اطلاعاتی همچون سرعت چرخش فن، دمای لپ تاپ، مقدار ولتاژ و فرکانس پردازنده را در اختیار شما بگذارد، پیشنهاد ما به شما نرم افزار HWMonitor است.
این برنامه که حجم بسیار کمی دارد، میتواند اطلاعات خود را بهصورت لحظهای بهروز کند و دمای تک تک قطعات را در اختیار شما بگذارد تا از داغ شدن لپ تاپ جلوگیری کنید.
نرم افزار TG Pro
اگر کاربر سیستم عامل مک شرکت اپل هستید، نصب برنامه TG Pro میتواند کمک بسیاری به شما کند. این برنامه اطلاعاتی همچون میزان دمای باتری و دیگر قطعات مختلف ، سرعت چرخش فن و… را به شما ارائه کند.
با استفاده از این برنامه میتوانید سنسورهای مختلف در لپ تاپ را عیب یابی کنید، همچنین این برنامه میتواند به شما درباره داغ شدن لپ تاپ هشدار دهد تا دمای آن را کاهش دهید.
راهکارهای جلوگیری از داغ شدن لپ تاپ
حال که دلایل مختلف داغ شدن لپ تاپ را متوجه شدیم و مراحل عیب یابی را گذراندیم، زمان آن رسیده تا با راهکارهای موثر، از داغ شدن لپ تاپ جلوگیری کنیم. تمامی راهکارهایی که در ادامه به شما پیشنهاد میشود، میتواند مانع بروز آسیبهای جدی بخاطر دمای بالا به سیستم شما شود.
استفاده از کول پد
یکی از موارد موثر برای خنک کردن لپ تاپ، استفاده از کول پدها برای لپ تاپ است. کول پدها انواع مختلفی دارند که شما باید با توجه به سایز لپ تاپ، برند و تعداد فنهای بهکار رفته در آن، یک مورد مناسب را بهنسبت بودجه و میزان استفادهای که از لپ تاپ میکنید، تهیه کنید.
پاکسازی فن
اگر تخصص کافی برای پاکسازی و تعمیر فن را دارید، پیشنهاد میشود تا هرچندوقت یکبار، با استفاده از هوای فشرده شده، فن لپ تاپ را تمیز کنید.
یکی از عوامل مهم در داغ شدن لپ تاپها، وجود گرد و غبار روی فن سیستمها است که حتی ممکن است آنها را از کار بیندازد؛ پس بهتر است تا با تمیز کردن فنها به تهویه بهتر و خنک کردن لپ تاپ خود کمک کنید. اگر در این زمینه، تجربه کافی را ندارید، به هیچ عنوان این کار را انجام ندهید، زیرا ممکن است به دیگر قطعات هم آسیب وارد کنید!!
استفاده در دمای مناسب
سعی کنید با لپ تاپ خود در مکانهایی خنک و بدون گرد و غبار، به دور از نور خورشید و هوای گرم استفاده کنید. در این مواقع ممکن است حتی استفاده کردن از کول پدها هم موثر نباشد و در آخر موجب داغ شدن لپ تاپ شما شود.
استفاده از لپ تاپ روی سطح صاف
همانطور که قبلا هم گفته شد، بسیار مهم است که لپ تاپ خود را روی فرش، پتو، موکت و پاهایتان قرار ندهید؛ این کار علاوهبر اینکه مانع تهویه هوا و جابجا شدن هوا از داخل به بیرون میشود، منجر به ورود گرد و غبار و پرز به داخل سیستم میشود و در دراز مدت باعث از کار افتادن فنها میشود.
لپ تاپ خود را روی سطوح صاف و مسطح و همینطور تمیز قرار دهید تا تهویه هوا بدون مشکل انجام شود و لپ تاپ شما خنک بماند.
توجه به دما
با استفاده از نرم افزارهای کنترل دما لپ تاپ، میتوانید روی میزان حرارتی که سیستم تولید میکند، کنترل داشته باشید و قبل از داغ شدن لپ تاپ و بروز آسیب، آن را خنک کنید.
جمع بندی
در این مقاله از وبسایت محسن نصرالهی به لایلی که موجب داغ شدن لپ تاپمیشود، پرداختیم. اگر اخیرا دمای لپ تاپ شماهم بهسرعت افزایش پیدا میکند، باید بدانید که این مشکل دلایل مختلفی دارد و الزاما خرابی قطعات و تعویض آنها نمیتواند این مشکل رادر لپ تاپ شما حل کند.
برای یافتن علت داغ شدن لپ تاپ باید تمامی بخشهای سخت افزاری، نرم افزاری و حتی عوامل محیطی را بررسی کنید؛ چرا که عوامل مختلفی در افزایش دما دخالت دارند و ممکن است با رعایت چند نکته ساده مثل تهیه کول پد و استفاده از لپ تاپ روی سطح صاف و خنک، مشکل سیستم شما حل شود.
اگر راهحلهایی که در این مقاله برای شما آورده شده بود موثر نبود، بهتر است قبل از بروز آسیبهای جدیتر به باتری و دیگر قطعات، لپ تاپ را به یک متخصص نشان دهید.